Vikbara kanoter

De mest påtagliga skillnaderna mellan en traditionell (fast) kanot och en hopfällbar märks vid förvaring och transport. Oavsett om de hoppfällbara monteras, viks eller pumpas upp, så är fördelarna tydliga när det kommer till att förvara och transportera dem.

Vi vill göra en jämförelse mellan vikbara origami kanoter från MyCanoe och uppblåsbar kanoter, för att belysa viktiga skillnader.

Det finns hopfällbara kanoter som byggs med en stomme av rör som sedan kläs med ett fodral. Monteringen är både tidskrävande och komplicerad så en del av poängen med hoppfällbar kanot går förlorad. Dessa passar bättre för att fälla upp och ihop en gång per säsong, vilket gör att man förlorar möjligheten att transportera dem i backluckan på en vanlig bil.

Vikbar vs. Uppblåsbar kanot

När man jämför MyCanoe hopfällbara kanoter med uppblåsbara, så finns viktiga skillnader som man bör ta hänsyn till när man ska köpa en kanot. Vilket som är det bästa, eller mest passande alternativet för den enskilde beror på hur man vill använda kanoten, var och när man vill paddla.

En uppblåsbar kanot pumpar man upp med en luftpump, det tar i normalfallet ca 10 min. MyCanoe vikbara kanoter är tillverkade i ett tåligt lättviktsmaterial och består av en huvudkomponent, skrovet. MyCanoe Solo 2 tar 2-3 min. att vika upp, MyCanoe Duo tar 5-10 min. Inga verktyg behövs för montering, inga delar blir över för att bara ta plats på färden.

Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar beträffande användbarhet, tålighet och paddlings prestanda.

Viktiga skillnader

Kurstabilitet & hastighet

En uppblåsbar kanot flyter ovanpå vattenytan medan en MyCanoe har undre delen av skrovet under vattenytan. Det innebär att en uppblåsbar kanot inte håller kurs eller glider lika bra i vattnet. MyCanoe skär genom vattenytan vilket minskar vattenmotståndet, den glider lättare och snabbare i vattnet och erfordrar mindre kraft att paddla.

Det finns uppblåsbara kanoter som försöker lösa de här nackdelarna genom att addera till stela skrovdelar på utsidan eller insidan av kanoten. På så vis vill de förbättra den uppblåsbara kanotens kursstabilitet och minska glidmotståndet i vattnet. Nackdelen är att man samtidigt adderar vikt och kostnader till kanotmodellen.

MyCanoe vikbara kanoter har samma princip som vanliga kanoter för hur de flyter. Skrovet pressar undan vatten för att skapa flytkraft. Känslan att paddla en MyCanoe blir därför samma som att paddla en vanlig fast kanot. Den glider kursstabilt med lågt motstånd genom vattnet och blir lätt att paddla.

Manövrering i vatten

Med skrovets konstruktion blir MyCanoe överlägsen en uppblåsbar kanot beträffande manövrering. Man har bättre kontroll över hur kanoten rör sig i vattnet och kanoten är också mindre känslig för sidvind.

MyCanoe vikbara kanoter är de bästa att färdas med på öppna vattendrag och åar eftersom man lättare kan både styra och hålla kurs.

Hållbarhet

En vikbar kanots hållbarhet bedöms efter dess förmåga att vikas upprepade antal gånger. För varje gång den viks påverkas materialet aningen. Men en MyCanoe klarar att vikas 20,000 gånger vilket ger den utomordentlig livslängd.

Med sitt fasta, tåliga skrov är den mindre känslig för stenar, klippor, stränder, flytande föremål, etc. För uppblåsbara kanoter är situationen den omvända, de är ganska känsliga för punktering. Kom ihåg att köpa lagnings-kit om du väljer en uppblåsbar modell. Skulle du råka ut för en punktering när du är på öppet vatten, kan du råka illa ut. Kanoten tappar stadga och flytförmåga om luften pyser ut.

Även om uppblåsbara kanoter är tillverkade av starkt PVC material är det inte omöjligt att man råkar ut för en punktering. Det positiva med en uppblåsbar kanot är att om man krockar med något så hjälper det uppblåsta skrovet till att dämpa stöten.

Mångsidighet

Om du paddlar en uppblåsbar kanot i strömmande vatten kommer du uppleva en hel del obehag. En uppblåsbar kanot flyter som en barkbåt kors och tvärs, medan en hopfällbar kanot som MyCanoe skär genom vattnet och du har bättre möjlighet till navigering i strömmar och lätta forsar.

Men kanotens öppna sittbrunn gör att den lätt tar in vatten vid för stora vågor och alltför vilda forsar, så man får vara realistisk och undvika värre forsar än klass 2.

MyCanoe origami hopfällbara kanoter har gott om utrymme för utrustning och packning i sittbrunnen och lämpar sig bättre för fler olika aktiviteter. Om man vill campa, åka på en fisketur, eller dagsutflykt med packning så erbjuder MyCanoe bättre kapacitet och möjligheter än en uppblåsbar kanot.

Transport

När det kommer till att transportera sin kanot så erbjuder både hopvikbara och uppblåsbara kanoter bättre smidighet än traditionella fasta kanoter. Uppblåsbara kanoter har en tendens att bli tyngre ju mer man försöker förbättra deras sjöegenskaper. Och så behöver man bära med sig en pump, som också adderar vikt. Pumpen behöver man dessutom ta med sig på paddlingen för en situation där man skulle behöva fylla på luft i kanoten.

Att vika upp kanoten

När man ska göra i ordning en MyCanoe för att paddla tar det ungefär 2 – 5 minuter, beroende på vilken modell man använder. Alla delar används i kanoten så man behöver inte fundera på var man ska stuva undan något. Montering och uppvikning går väldigt enkelt, allt som krävs är att vika upp, eventuellt snäppa i några delar och spänna några band.

Den uppblåsbara kanoten kräver mer ansträngning innan man kan sätt den i vattnet. En elektrisk pump underlättar visserligen, men det tar ändå längre tid. För att inte tala om andra typer av monteringsbara kanoter där man först ska bygga en stomme och sedan trä på ett skal.

Att packa ihop kanoten

Även när du ska fälla ihop din kanot så går det snabbast med en origami vikbar MyCanoe. Den uppblåsbara kanoten tar tid att tömma på luft och den tar tid att torka upp från vatten. Man kan så klart rulla ihop den våt, men då behöver man packa upp den igen och lägga den på tork för att inte få en massa mögel i den.

Blöta uppblåsbara kanoter tar lång tid att torka, många skrymslen och vrår som vatten kan bli kvar i och mögla om man inte låter dem torka ordentligt.

Den släta ytan på materialet i MyCanoe, som skiljer sig ordentligt från material i en uppblåsbar kanot, torkar upp betydligt snabbare och har inte skrymslen och vrår där det kan bli vatten kvar.

MyCanoe är snabb att packa ihop efter användning och man är snabbt på väg igen efter en paddlingstur.